Startup innovatie in het boekenvak

Hoewel de boekenmarkt in enge zin het de afgelopen jaren moeilijk heeft en het verkoopvolume kromp, groeit de markt voor mediaconsumptie in brede zin met de opkomst van informatiespelers als Google, Amazon en Facebook. Om de Nederlandse auteurs, uitgeverijen en boekhandelaren te inspireren hebben het kennis- en innovatieplatform voor de boekensector, KVB Boekwerk, en de branche organisatie voor uitgevers in Nederland, het Nederlandse Uitgeversverbond (NUV), Node1 de opdracht gegeven om startups in kaart te brengen die experimenteren met innovatie in de boekenbranche. De presentatie van het uitgevoerde rapport vond 16 mei plaats op een gepaste locatie, namelijk in het pand van startuphuisvester B. Amsterdam.

Uit een lijst van 1800 boekenbedrijven zijn een kleine 70 boekenstartups geselecteerd op basis van jaar van oorsprong, innovatieve propositie, groeiambitie en vindbaarheid, en een kernteam van 3-10 medewerkers. Voor elk van de oorspronkelijke schakels in de boekenketen: auteurs, distribiteurs en boekhandelaren is een top 5 gemaakt van meest onderscheidende initiatieven op basis van een duidelijke doelgroep en propositie, technologie, investeringen, prijzen, maar ook de ervaring van het team in ondernemen en in de boekenbranche. Het gehele rapport kan hier worden gevonden.Deze drie lijstjes van startups zijn voorgelegd aan mensen uit het boekenvak om hun voorkeur aan te geven. Uiteindelijk hebben meer dan 300 respondenten uit het boekenvak meegedaan aan deze enquête en hun stem uitgebracht.

Het vak koos Beemgee, een Berlijnse startup uit 2015, als hun favoriet voor auteurs. Deze jonge onderneming biedt een webapplicatie aan, waarin schrijvers met behulp van kaarten die gesleept kunnen worden structuur hun verhaal kunnen visualiseren, zodat op een beperkt aantal dimensies zoals de karakters, locaties en verhaallijnen structuur kan worden aangebracht. Voor uitgevers kwam Novel Effect als favoriet uit de bus. Deze startup verrijkt kinderboeken met een soundtrack en achtergrondgeluiden voor tijdens het voorlezen. De app speelt door middel van stemherkenning tijdens het voorlezen bijpassende geluidseffecten af. En Instafreebie was de favoriet voor boekverkopers. Zij stellen een platform ter beschikking waarop sneakpreviews van boeken kunnen worden aangeboden aan een selecte groep lezers.

De presentatie van de resultaten van het onderzoek werd verrijkt met vier interviews. Eén voor elke schakel in de boekenketen en één door een startupexpert. Sydney Vollmer, schrijver van het boek ON/OFF, een openhartige, persoonlijke dwarsdoorsnede over media en digitale technologie, gaf aan dat het wel genoeg was om de nieuwe app te hebben die dit kan of dat kan. Hij gaf aan dat mensen juist de behoefte hebben om analoog contact met elkaar te hebben en dat dit mede ook blijkt uit het feit dat Paint Nite, schilderavonden in bars, nu zo’n groot horecasuccess is dat het in 3 jaar tijd een omzetgroei van 36,555% tot $55 miljoen heeft behaald. Hij waardeerde Novellic, omdat deze startup het vormen van een boekenclub vergemakkkelijkt en mensen verbind met dezelfde smaak voor boeken samenbrengt. Tevens viel Beemgee in de smaak, omdat voor Sydney het schrijven van een boek een proces is, waarbij zowel het hart als het verstand tegelijkertijd en afwisselend aan werken. Een extra leidraad kan hierbij van pas komen, zo lang er niet te veel opties zijn, waar je in kunt verdwalen.

René Bego oprichter en directeur van uitgever Mo’Media benadrukte binnen zijn interview het belang van experimenteren met innoveren, maar dat het wel dicht bij je moet staan, zodat het mogelijk is om als bedrijf voordeel te halen uit technologische verandering die ook bij jou aansluit. Het eens goed kijken naar de resultaten binnen je eigen Google Analytics als je een website hebt en deze zo inrichten dat je waardevolle informatie binnen krijgt, waarop jij als websitebezitter nieuwe stappen kan maken zou bijvoorbeeld een goede eerste stap zijn.

Caspar Klinkhamer, director Books & Entertainment van Bol.com gaf aan dat mensen niet houden van aanbevelingen van of gesprekken met bots, maar willen tips van soortgelijken. Ze hebben vertrouwen in aanbevelingen van soortgelijke families als bijvoorbeeld een bekende familie met kinderen uit dezelfde leeftijdscategorie aangeeft dat je op vakantie in Italië prima naar een bepaald restaurant waar je kinderen rustig kunnen spelen en er lekker eten voor hen is. Op de vraag of er plek is voor offline boekhandelaren gaf hij aan dat er zowel plaats is voor pure online spelers als Bol.com, maar dat mensen ook ervan houden om te snuffelen bij een onafhankelijke boekhandelaar.

Tot slot kwam startupexpert Oscar Knepper van Rockstart aan het woord. Voor de Groep Algeme Uitgevers (GAU) voeren zij het acceleratorprogramma ‘Renew the book’ uit om startups in de boekenbranche sneller te laten groeien. een nieuwe versie van accelator gestart voor startups in de boekenbranche. Hij gaf vijf lessen van wat organisaties van startups kunnen leren, namelijk

1. Step forward. Start,

2. Team up. Do it.

3. Pivot. Start Over.

4. Pitch. And some more,

5. Keep up. Keep going.

Ondernemers dienen uit hun comfort zone te stappen en beginnen met prutsen, meten, leren, bouwen en groeien.

Conclusie van de middag was dat innovatie een proces is, waar ieder op zijn vermogen en snelheid aan kan werken, de boekenbranche historisch gezien geen high-tech omgeving is en de gevonden startups ook technologisch minder uitdagendwaren, maar dat in de loop der tijd ook binnen de boekenbranche technologische vooruitgang wordt omarmt. Geduld is hier echter een schone zaak. De middag werd feestelijk afgesloten met een borrel op het dak van B.Amsterdam.

Download het rapport hier

Do you want to know more about the data science knowledge of Node1? Contact Bert!

bert.wassink@node1.com +31 6 11 626 743
Share This